V&D mag de lonen van de leden van FNV en CNV onder zijn 5000 warenhuiswerknemers niet verlagen. Het verbod op een eenzijdige loonsverlaging is echter niet van toepassing op alle werknemers.
Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam maandag beslist.
De rechter deed uitspraak in het kort geding dat de vakbonden FNV en CNV tegen V&D hadden aangespannen om de salarisverlaging tegen te houden.
Volgens V&D is het nodig de lonen met 5,8 procent te verlagen als sluitstuk van het reddingsplan om het noodlijdende concern overeind te houden. Het 127 jaar oude winkelbedrijf draait al twintig jaar met verlies.
De advocaat van V&D betoogde vorige week tijdens de behandeling van de zaak dat de onderneming weer in de gevarenzone terecht zou komen als door de loonsverlaging een streep zou worden gezet. Het akkoord met onder anderen de verhuurders van de winkelpanden over verlaging van de huren zou dan op losse schroeven komen te staan.
Het verbod voor de loonsverlaging geldt alleen voor leden van FNV en CNV, de twee vakbonden die het kort geding hadden aangespannen. Andere werknemers moeten zelf bezwaar aantekenen. Volgens de rechter hebben de bonden niet aannemelijk kunnen maken dat ook de niet-leden het niet eens zijn met de loonsverlaging.
FNV en CNV blij met uitspraak rechter over V&D
"Dit is heel goed nieuws voor de V&D’ers, maar ook voor alle werknemers. Er mag door werkgevers niet eenzijdig worden getornd aan loon en andere arbeidsvoorwaarden'', reageerde bestuurder Niels Suijker van FNV Handel maandag.
Ook FNV-voorzitter Ton Heerts noemde het "zeer rechtvaardig" dat er niet zomaar een eenzijdig loonoffer kan worden afgedwongen. "De cao beschermt mensen volkomen terecht tegen eenzijdige verslechteringen van werkgevers. Het is heel erg fijn voor de medewerkers van V&D en voor werkend Nederland dat de jongens van het grote geld niet aan het langste eind trekken."
Martijn den Heijer van CNV stelde in een reactie: "De rechter heeft geen precedent geschapen om eenzijdige contractbreuk onder bepaalde omstandigheden toe te staan. Daarmee bevestigt hij dat we in Nederland altijd fatsoenlijk met elkaar blijven overleggen."
FNV Handel zegt tot op heden geen inzage te hebben gekregen in het reddingsplan dat tussen V&D, SUN Capital, verhuurders en banken tot stand kwam. Suijker: "Uit de media hebben we vernomen dat het loonoffer geen 'dealbreaker' is voor dit plan. We hopen dat V&D het tij inderdaad weet te keren en dat de aanpassing van de winkelformule het warenhuis weer in de zwarte cijfers brengt."
CNV wil zo snel mogelijk weer in gesprek, aldus Martijn Den Heijer. "Wij zijn altijd bereid geweest te praten over wat werknemers kunnen en willen bijdragen om V&D uit deze crisissituatie te helpen. Ook nu nog. Ik ga ervan uit dat de directie het gesprek daarover wil voeren en wacht een uitnodiging voor een eerste gesprek af."
V&D gaat in hoger beroep
V&D gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter in Amsterdam over het gevraagde loonoffer, liet de warenhuisketen maandag meteen na de uitspraak weten.
"V&D is ervan overtuigd dat gezien de huidige bedrijfs- en marktomstandigheden de voorgenomen loonmaatregelen noodzakelijk zijn.'' Dit is nodig om te concurreren met de nieuwe spelers in de markt en waarmee we een toekomst kunnen bieden aan onze medewerkers'', aldus topman Don Roach.
Verlaging salarissen bij V&D
De warenhuisketen bereikte eerder deze maand een akkoord met de verhuurders van zijn winkelpanden over verlaging van de huren. De banken waren vervolgens bereid de kredietkraan open te houden en aandeelhouder Sun Capital besloot extra kapitaal in V&D te steken. Daarmee werd een faillissement afgewend. Volgens V&D is het verplichte loonoffer het laatste puzzelstukje in het reddingsplan.
V&D heeft de salarissen van zijn 5000 werknemers in februari nog niet verlaagd. De warenhuisketen wilde eerst afwachten wat de rechter maandag zou beslissen over de voorgenomen salariskorting, zo bleek afgelopen week uit een nieuwsbrief van topman Don Roach aan het personeel. Als de rechter zou bepalen dat V&D de maatregel mag doorvoeren, dan houdt V&D in maart met terugwerkende kracht ook de salarisverlaging van februari in.
V&D heeft betoogd dat een salariskorting van 5,8 procent, die de directie in twee stappen wil doorvoeren, nodig is om de toekomst van de keten veilig te stellen.
Volgens V&D komen de afspraken met de andere partijen op losse schroeven te staan, als de loonsverlaging niet doorgaat. Vastgoedexploitant IE Capital, die twaalf panden aan V&D verhuurt, reageerde maandag in een verklaring echter laconiek. "De uitspraak van de rechter over het niet mogen verlagen van de lonen bij V&D staat helemaal buiten het akkoord dat onlangs is gesloten met de andere partijen en V&D. Wij hebben afspraken gemaakt met V&D, dit staat er helemaal los van. Wat ons betreft verandert er dan ook helemaal niks."
bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl